Om oss

Historia

Geeks Publishing är ett ungt digitalt förlag som bildades år 2015, men vår historia går längre bakåt i tiden. Året var 1999 och en 17-årig datornörd satt i sitt pojkrum och funderade om det skulle vara möjligt att recensera datorprodukter på Internet och i motprestation få vara den “early adopter” han ville, men inte hade ekonomin till att vara. Samma år och på självaste julafton registrerades domänen SweClockers.com och en ny blogg såg dagens ljus.

En stor gemenskap kring ämnet överklockning fanns redan internationellt, men togs nu till Sverige genom denna svenska amatörsatsning på webben. Överklockning på den tiden innebar att släppa loss den extrakraft som nästan varje dator besatt genom olika knep, förenklat förklarat genom vattenkylning eller omlödning av kretskorten i datorn.

Med olika verktyg utvecklades sajten, bland annat genom ett diskussionforum som samlade datorentusiasterna på ett ställe, samt daglig nyhetsbevakning. Den tekniska plattformen till forumet finansierades av läsarna själva genom en vädjande insamling. Grundaren, Edin Mehinovic, såg potentialen och styrkan av publicering på webben och med hardocp.com, overclockers.com och anandtech.com som förebilder var målet att en dag vidareutveckla sajten till en egen tidning med en oberoende och kvalitativ redaktion.

Kommande år händer det spännande och avgörande saker. Det pratas mycket om Internetannonsering och andelen marknadsföringsmedel för webben växer, dock från minimala nivåer. Antalet annonsörer för SweClockers.com ökar, främst bestående av nystartade e-tailers nischade inom överklockning och datorkomponenter. Inte bara kan grundaren nu leva på sitt verk, utan 2004 sker även den första anställningen och aktiebolaget SweClockers AB startas och är redan lönsamt.

Tiden går sedan väldigt fort och resten (även papperstidningen) är historia. SweClockers.com når idag en läsarskara på över 300 000 unika webbläsare i veckan och har fortfarande kvar sin tydliga nisch inom datorhårdvara. Bolaget förvärvar samma år sajten 99mac.se för att komplettera och bredda målgruppen utan att det påverkar de enskilda produkterna. Målet blir sedan att närmsta åren starta eller förvärva ytterligare en nischad nördig sajt med högt anseende och trovärdighet och ta upp kampen om att bli Sveriges nördigaste teknikförlag.

Strategin leder till bildandet av Geeks Publishing AB – digital publiceringsverksamhet inom nischade segment. Vår styrka är just att vi är de nördar som vi skriver för. Våra titlar är kvalitativa, djupgående och nördiga.